Zenith cal. 40
Huollettavana tällä kertaa isokuorinen Zenith 50-luvulta. Kello toimii, mutta koneisto on kuiva, ja nuppi on niin totaalisen kulunut, että vetäminen on huomattavan hankalaa.
Nuppi on alkuperäinen tähtilogolla varustettu, mutta näin huonoon kuntoon päässeenä sitä ei ole mitenkään perusteltavaa säilyttää, joten sen tilalle etsitään tarvikemalli.
Taulussa on vahva, mutta tasainen patina.
Takapohjan alla ei näytä mitenkään huolestuttavalta. Kone on tosiaan kuiva, ja irtolikaakin on riittämiin, mutta mitään muuta kovin ikävää ei näy. Jonkinverran naarmuja ruuvinkannoissa, ja muuta pientä.
Kello pois kuorista. Tällaisessa kellossa ei ole takapohjassa, nupissa tai lasikkeessa minkäänlaisia tiivisteitä, ja kuten tässäkin näkyy, se ei täten pidä likaa tai kosteutta ulkopuolella kovinkaan tehokkaasti. Nykypäivänä on siis syytä muistaa, että tällaisia kelloja pitää kohdella hyvinkin silkkihansikkain nykyisiin kelloihin verrattuna.
...Kuten tästäkin näkyy. Nupin kautta on joskus päässyt kosteutta koneiston ja taulun väliin. Tämä vaurio on onneksi lähinnä visuaalista, mihinkään toimiviin osiin ei ole vaurioita tullut.
Koneistoa osiin, liipottimesta lähtien.
Tämän ikäisten Zenithien pikku-pikku kiusa kellosepälle; Käyntirattaan Diafix-laakeri. Eli jousen paikallaan pitämä vastakivilaakeriasetelma, tässä jousi avattuna, ja laakerit voidaan nyt nostaa pois pesua varten. Jousi on kohtuullisen ikävä käsiteltävä, ja se on helppo katkaista/hukata irrotus- tai asennusvaiheessa. Onneksi näitä on tullut jo tehtyä muutamia, joten vahingoilta vältytään.
Laakerit pois, jousi takaisin pesun ajaksi.
Rataskoneistoa purkamaan.
Taulun puolelta löytyy käyntirattaalta samanlainen Diafix -asetelma. Liipottimella taas on koneiston puolella normaali Incabloc -jousi, täällä taulun puolella taas tuollainen hitusen erilainen Incaa muistuttava suorakylkinen jousi. Syytä tälle en tiedä, mutta olen tähän törmännyt sekä kalibereissa 40, 120 että 135, joten joku "juttu" Zenithillä on tähän ollut.
Kello pesusta, ja kasaamaan. Jousi koteloon.
Ennen rataskoneiston kasaamista pitää edellä mainitut Diafixit kasata, ja sitten öljytä öljypiikin avulla sillan nurjalta puolelta.
Koneistoa kasaan.
Siltoja paikoilleen.
Telkilaitteet kiinni, rataskoneiston tarkistukset, käyntiä kasaan.
Taulun puolella kasaus jatkuu liipottimen vastakivilaakerien ja keskirellin asennuksella.
Osoitinasetuskoneistoa kasaan.
Liipotin laakereineen paikoilleen. Zenith-laatu näkyy, puhdistettuna ja öljyttynä kello käy hienosti ilman sen kummempaa säätöä. Toki tässä on suurena tekijänä myös se, että koneistoa ei ole koskaan kohdeltu taitamattomasti. Jos spiraalia tai liipotinta olisi joskus pahasti runnottu, olisi hyvän käyntituloksen saaminen kovin hankalaa, tai jopa mahdotonta.
Vielä valmis koneisto taulun puolelta.
Kuoren osat käyvät myös pesussa.
Kello kuoriin uuden nupin kanssa.
Vaihdan myös lasikkeen. Vanha näytti siistiltä, mutta siinä oli pikku halkeama ulkokehällä.